Een reis om zaken te doen, of om een zuster bedrijf te helpen bij werkzaam heden komt steeds vaker voor. Een zakenreis is echter ingewikkelder en anders dan een gewone reis naar het buitenland. Het is niet simpel ticket kopen, tas mee en gaan met die banaan.

Een succesvolle zakenreis begint al bij een goede voorbereiding. Voor je begint aan het plannen van een zakenreis is het van groot belang te weten hoelang de zakenreis zal duren. Dan weet je hoe lang je een verblijfplaats moet regelen en hoeveel werk je kan verrichten tijdens je verblijf.

Tijd om de planning te maken

Je gaat op reis met een bepaald doel, waarschijnlijk om een deal te maken of af te ronden. Maak een duidelijk planning van wat je wanneer moet doen. Belangrijk is: het moet je bedrijf zoveel mogelijk opleveren. Woon lezingen bij, ga naar bedrijfsborrels geef een workshop of doe iets met maatschappelijk uitgangspunt. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden. Je hebt namelijk een bepaald budget die volledig is afgesteld op wat er nodig is.

Reisverzekering

Heb je een gewone reisverzekering? Dan is het handig om je reisverzekering even te controleren. Een particuliere reisverzekering biedt namelijk meestal geen dekking wanneer je op zakenreis bent. Je wilt natuurlijk niet persoonlijk voor onverwachte kosten komen te staan, een zakenreis moet namelijk geld op gaan leveren en niet extra kosten. Het is verstandig om voor het afsluiten van een reisverzekering even te vergelijken welke reisverzekering voor jouw het best is. Vaak hoeft de reisverzekering helemaal niet zo uitgebreid. Denk goed na over wat je echt nodig hebt en wat er best uit kan.

Telefonische bereikbaarheid

Je wilt natuurlijk altijd zakelijk bereikbaar zijn. Met een abonnement red je het tegenwoordig vaak wel gewoon in Europa, maar gaat je zakenreis de grens over dan kan je voor overbodige kosten komen te staan. Door het gebruik van een herlaadkaart heb je een vast bedrag om te kunnen bellen, waardoor het erg overzichtelijk is wat je limiet is. Uiteraard is de herlaadkaart ook goed voor je privacy aangezien de herlaadkaart niet op naam staat geregistreerd.

Leer de cultuur kennen van de bestemming

Maak jezelf alvast wijs in bepaalde gewoonten in het land van bestemming, zo voorkom je ongemakkelijke situaties. Zoals Frankrijk waar ze veel op contact gesteld zijn, veel handen schudden en groeten; In Bolivia mag je niet aan tafel over werk praten, helemaal als het een sociale gelegenheid is; in China is het de normaalste zaak van de wereld om luid te boeren na het eten want dan heeft de maaltijd je gesmaakt en in Finland is het not done om nee te zeggen tegen een uitnodiging voor de sauna. Weet jij jezelf wijs te maken in de cultuur zal je sowieso een goede indruk maken, nu je zaken praatje op orde hebben!

Volg je deze tips? Dan kan je zakenreis haast niet meer mislukken… Alleen nog even die deal eruit slepen! Veel succes en reis veilig.