Een ongeluk zit in een klein hoekje. Even niet opletten en je loopt zo een voedselvergiftiging op. Hoe zorg je er voor dat je zo snel mogelijk weer beter wordt? In dit artikel staat hoe je goed rekening kan houden met incontinentie en voedselvergiftigingen op vakantie.
Zo ga je lekker uit eten zonder een voedselvergiftiging op te lopen
Als je naar verre oorden als Zuidoost-Azië gaat reizen heb je een kans op een voedselvergiftiging. Zo ben je de temperaturen niet gewend, het eten zelf en is het niet altijd hygiënisch klaargemaakt. Staan alle locals bij één kraam en niet bij de concurrent, dan is het raadzaam om ook gewoon aan te sluiten in de rij. Kijk verder zelf of het eten warm genoeg is gemaakt. Het eten moet natuurlijk ook niet in de volle zon hebben gelegen. Heb je een voedselvergiftiging opgelopen? Slik in ieder geval geen Norit of andere koolstoftabletten, want dit zuivert ook medicijnen en het anticonceptiepil. Moet je braken? Het is juist goed dat je overgeeft, want zo komen de ziekteverwekkers niet in het lichaam. Zorg er voor dat je de kots ook opruimt, want in ontwikkelingslanden zijn ze bang dat dit ziektes kan veroorzaken. Wel zo netjes!

Kook je zelf? Voorkom een voedselvergiftiging
Jijzelf kan door de onderstaande adviezen op te volgen een voedselvergiftiging voorkomen:
- Koel bederfelijke eten goed. Ze de koelkast op 4 graden. Hou verder het eten niet te lang buiten de koelkast.
- Koel het overgebleven eten snel. Als je ze in kleine porties verdeelt wordt het sneller koud. Bewaar deze restjes maximaal 2 dagen.
- Was je handen goed en schoon. Uiteraard met zeep.
- Gebruik verschillende messen en vorken bij het koken. Hiermee voorkom je dat niet-gekookte visresten bijvoorbeeld bij het overig eten komen. Dit geldt ook voor de planken waar je het eten op klaarmaakt!
- Verhit je eten goed. Vooral dierlijke producten als vlees, vis en ei kunnen je een flinke voedselvergiftiging bezorgen.
- Let er tot slot op bij wat je koopt. Kijk hierbij naar het houdbaarheidsdatum en de bewaar- en bereidingsadviezen.
Belangrijke tips bij incontinentie voor je vakantie
Een goede reis begint bij een goede voorbereiding. Daarom staat hier enkele tips voor als je last hebt van incontinentie:
- Neem liever te veel dan te weinig incontinentiemateriaal mee. Op vakantie, zeker in verre oorden als Zuidoost-Azië, is er niet altijd het gewenste materiaal aanwezig wat je nu gebruikt.
- Ga je met een touroperator op reis? Geef bij degene aan dat je hulpmiddelen meeneemt.
- Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je een extra medische tas meenemen als je gezondheid daar om vraagt. Informeer hierover bij de maatschappij!
- Het is handig om je materiaal te verdelen over je handtas en je koffer. Mocht je koffer zoek zijn kan je altijd nog hierop terugvallen…
- Drink verder voldoende vocht bij warm weer. Vocht verdunt namelijk de urine en dit triggert de blaas minder.
Een vakantie moet leuk zijn en leuk blijven
Hopelijk blijf je door op de bovenstaande tips te letten gezond op vakantie. Dit artikel kan natuurlijk ziektes niet voorkomen, maar je kan er wel goed rekening mee houden. Hopelijk komt alles goed. Een zorgeloze vakantie toegewenst!